Amennyiben hálózati ivóvizet szeretne bevizsgáltatni hatósági célra (pl.: használatbavételi engedély, külön engedélyek, HACCP, stb.), úgy akkreditált bakteriológiai (mikrobiológiai) vizsgálatra van szüksége. A bakteriológiai vizsgálat lehet egyszerűsített vagy részletes.
Hálózati ivóvíz esetében legtöbbször elegendő az egyszerűsített vizsgálat (például használatbavételi engedélyhez), a részletes vizsgálat vendéglátó helyiségekben, élelmiszeripari üzemekben, közforgalmú/egészségügyi intézményekben, stb. lehet indokolt.
A pontos vizsgálati paramétereket illetően a hatóság tájékoztatása vagy a hivatkozott rendelet az irányadó.
Amennyiben kútvizet szeretne bevizsgáltatni, úgy a kémiai és a bakteriológiai vizsgálat elvégzése egyaránt ajánlott. Az alap kémiai vizsgálat 18 paraméterből áll.
A kémiai és bakteriológiai vizsgálat eredményei együtt átfogó képet adnak a víz minőségéről.